Het hoogsensitieve kind

11.45, maandagochtend. Het is een warme dag en je zit in de klas. Je probeert je te concentreren want die sommen moesten toch echt af. Maar het raam staat open en de geluiden van het schoolplein waaien naar binnen. Je buurman heeft net punten zitten slijpen en je ruikt de geur van het hout en de stift. Er heerst een onrust in de klas, wie speelt met wie op het schoolplein? Je hebt honger en je maag knort. Maar die sommen moeten af…

Op zich niet zo’n probleem zou je denken, maar voor het hoogsensitieve kind kan dit een echte uitdaging zijn. Zoveel indrukken om te verwerken en ook nog de druk van moeten presteren.

Indrukken

Iedereen die te maken heeft met hoogsensitiviteit, of wel vanuit eigen ervaring of bij je kind, weet dat dit uitdagingen en zegeningen met zich meebrengt. Laten we voor het gemak spreken over het hoogsensitieve kind. Hoogsensitief, hooggevoelig, ze komen op hetzelfde neer. Een hoogsensitief kind is een kind dat de wereld om zich heen intenser dan gemiddeld ervaart. Daarmee bedoel ik dat alle indrukken dieper en luider binnenkomen. Zowel letterlijk als figuurlijk. Denk bijvoorbeeld aan de gevoelens van je buurvrouw in de klas of de frustraties van de juf. Zijn die nou van jezelf of van een ander? Welke sfeer hangt er in een winkel en wat is dat onuitgesproken gevoel bij je ouders? Hoogsensitieve kinderen pikken dit feilloos op. Maar ook de zintuigen die op scherpt staan. De geur in de kleedkamer na de gym, de geluiden van de vuilniswagen die het afval verzamelt, het felle licht van de zon die je kamer in schijnt. Al deze indrukken kunnen afleiden van waar je eigenlijk mee bezig zou moeten zijn omdat ze zo intens binnen komen. Het is dan ook gemakkelijk om overweldigd te raken als hoogsensitief kind.

Landen

Ideaal gezien stap je even uit de situatie als je overweldigd raakt, maar dat is niet wat we aangeleerd krijgen over het algemeen. Je gaat mee in de stroom van dagelijkse dingen. Als kind heb je weinig inbreng in het ritme dat je op school voorgeschoteld krijgt en even ‘aftikken’ is geen optie. Hoe heerlijk zou het zijn als je je even terug kon trekken, even de natuur in mocht of een beetje tekenen of schrijven op een rustig plekje? Wat ademhalingsoefeningen kon doen als het teveel werd en dat er iemand was die opmerkte dat je even moest ontladen. Dat je het niet allemaal alleen hoefde te doen…

Het hoogsensitieve kind

Een belangrijk onderwerp bij hoogsensitieve kinderen, net zoals bij hoogbegaafde kinderen, is dat ze niet zo stevig geaard zijn. Dat hun hoofd een veilig gebied is om te vertoeven en ze hier ook makkelijk blijven hangen. Dat alle ervaringen en indrukken geen weg naar buiten vinden maar achter blijven in het lichaam. Met alle gevolgen van dien.

Dat landen, hoe help je je kind daarbij?

Natuurlijk is het per kind en situatie afhankelijk wat er werkt en aanslaat. Ga dus vooral experimenteren en kijk wat werkt voor jullie.

  1. Stampen, letterlijk. Een Afrikaans drum muziekje op en knallen maar. Schudden, stampen, lekker gek doen! Maar ook stampen in de plassen buiten of springen van muurtjes of klimrekken.
  2. Help bij het verwoorden van de emoties. “Ik zie dat je hier boos van wordt” of “maakt dit je verdrietig?”
  3. Ga de natuur in. Neem de tijd om een poos te struinen door het bos, uit te waaien op het strand of te zwemmen in natuurwater.

Mijn dochter van 2 is ook zo’n gevoelig vrouwtje. Bij het starten op de voorschool merkten we dat ze zo boos en gefrustreerd kon zijn als we haar ophaalden. Superblij dat we er waren, maar met een flinke beet in mijn schouder zodra ik haar optilde en we even geknuffeld hadden. Ook werd ze om de haverklap ziek. Zij wist zich geen raad met alle indrukken. En ik wist me geen raad met haar. Fijn dat je die boosheid naar buiten laat komen, maar bijten in mijn schouder vind ik geen goed idee. Maar waarmee kan ik je dan helpen? Als ouder heb je nu eenmaal blinde vlekken. Wij zijn na gesprekken met vrienden en een coach gestart met de bovenstaande adviezen.
En ik kan je vertellen, het werkt… Er komt me toch een power uit haar! De “nee!” en “zelf doen!” fase, komt naar buiten geknald. Hoewel dit weer zijn eigen geduldoefeningen vraagt, ben ik ontzettend blij dat al die frustraties naar buiten komen. In plaats van binnen in haar een eigen leven gaan leiden…

Wil je graag advies over je hoogsensitieve kind?

contact